Chat. Videochat.

Posted on Updated on


Acum cateva zile zile m-a sunat o prietena. Ma rog, este mult spus o prietena, ci o cunostiinta. Stiti voi, nici nu prea vorbesti cu ea, dar parca ti-ar parea rau daca ai auzi ca a murit.

http://cache.bzi.ro/cache/1/77/s560x316_videochat.jpg
http://cache.bzi.ro/cache/1/77/s560x316_videochat.jpg

Era foarte agitata si a spus sa ne intalnim, pentru ca nu prea vrea sa vorbeasca la telefon. In afara de oamenii care vand iarba, nu prea stiu oameni ce se rusineaza sa vorbeasca la telefon. Oricum, am zis sa vad cum sta treaba. Ne-am intalnit la o cafenea si acolo am avut de asteptat vreo 10 minute pana a putut sa intre in subiect.

Fata face videochat. Asta era problema si ii era cam rusine sa o spuna. Problema si mai mare era ca  cineva din familia extinsa  pe net  a dat un Google Search, a aflat si a amenintat-o ca spune parintilor ce face iubita lor odrasla. Si pentru ca se pare ca ma pricep la calculatoare si stiu sa navighez pe internet, ea dorea ca eu sa ii sterg toate profilele si tot ce aparea pe internet.

Fiind o leaca insensibil, m-a bufnit rasul la o asa grozavie. Sa stergi de pe internet ceva legat de videochat! Pentru ea a parut simplu la inceput. A blocat tara noastra si inca cateva ce au comunitati mari de romani si era sigura ca nimic rau nu se va intampla. A fost greu sa ii explic ca sa stergi ceva de pe internet este foarte greu, iar blocatul acela al tarii este o joaca de copil pentru cineva care a navigat pe net. A plecat de-a dreptul cu ochii in lacrimi pentru ca nu stia ce sa faca.

Si pentru ca tot am oameni ce intra la mine pe blog cautand cuvantul videochat ( habar nu am de ce) am zis sa dau cateva mici sfaturi pentru cei care au ales aceasta nobila meserie. Asta pentru ca tot este in floare fenomenul si problema ei nu cred ca este singulara. Mi-ar parea rau ca cineva sa spuna parintilor, cand tu ai ales sa ascunzi asta. Este decizia fiecaruia de a spune adevarul se de a il ascunde.

  • Blocatul unei tari- In teorie suna grozav, in practica daca ai folosit un proxy poti sa vezi orice. Proxy-urile schimba adresa IP si tara de provenienta a acestuia, trecand peste orice blocaj.
  • Sters profil – Poti sa stergi un profil, dar urmele acestuia raman. Poze, nume si video raman pe net pana la adanci batraneti. Teoretic ii poti cere Google-ului sa iti stearga rezultate la cautari, dar acestia au nevoie de linkuri si un motiv intemeiat. Si nici atunci nu le aproba pe toate. Ca sa nu mai vorbim ca odata ce ti-ai facut un profil alte zeci de site-uri au preluat informatiile tale.
  • Bani- Toate site-urile de profil se lauda cu mii de euro castig. Si chiar daca la noi videochatul este legal, banii nu sunt asa multi dupa cum am aflat. Pentru ca sunt zeci daca nu sute de mii de persoane ce fac acest lucru. Fie trebuie sa fii de-a dreptul special/a, fie sa ai o mare vechime in bransa. Tot de bani legat, daca nu ii declari si cineva face un control la firma unde lucrezi faci evaziune fiscala.
  • Poze – Femeile sunt mandre de ele si pozele profesionale, pentru videochat, le posteaza pe Facebook. Daca cineva da un Google Search, ti-a gasit profilul. Asa ca modestia nu strica in cazul asta.
  • Nume – Nu stiu de ce, dar lumea pare sa isi foloseasca numele de pe Facebook. Pai zau acum, nu ti-ai cautat niciodata numele pe Google? De ce ai crede ca cineva care te cunoaste nu ar face acelasi lucru?
  • Site- Daca tot ai ales sa faci videochat si nu vrei sa afle lumea, dintr-un motiv sau altul, intreba ce se cere atunci cand cineva intra pe site. Ii cere logare, este mai sigur. Ii cere contul bancar atunci nu mai intra fiecare nataflet.

Asa ca dupa sfaturile astea, sper sa nu mai am parte de cunostiinte care nu stiu sa isi faca un cont de videochat.

P.S. Nu, nu va spun cine si nici numele sub care apare ea.

P.P.S. Nu am atins problema moralitatii pentru vorbim de oameni ce au 18 ani si au luat o decizie. Consecintele pentru fiecare decizie le suporta persoana care le ia.

Advertisements

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s