Autori celebri si partile lor mai putin cunoscute.

Posted on


Le stim cartile, le iubim personajele si credem ca stim tot ce era de stiut despre autorii lor. Dar exista si cateva amanunte legate de viata marilor scriitori, ce ii pun intr-o lumina diferita.

046

  • Mark Twain – Aproape toti am citit aventurile lui Tom Sawyer si am auzit de glumele sau replicile acide ale lui Mark Twain. Dar ce nu stiati este ca marele scriitor a fost si un inventator. De-a cursul vietii el a castigat peste 50000 de dolari din vanzarea patentelor sale. Prima lui inventie se leaga de albumele foto. Satul sa lipeasca fiecare poza, el a inventat mici bucatele cu auto-adeziv, lipite de album,  pe care se putea pune direct pozele. A doua sa mare inventie este ceea ce vedeti voi in imaginea de mai sus. Mai precis un sistem folosit astazi pentru inchiderea si deschiderea facilia a sutienului. Twain se gandea initial la pantaloni, veste si alte haine, dar sistemul a fost adoptat cu mare drag de industria hainelor de femei.

015

  • Bram Stoker – Romanii sunt cunoscuti datorita romanului sau de succes, Dracula. Povestea vampirului din Transilvania a captivat generatii intregi si inca este inspiratie pentru filme proaste. Dar Bram Stoker are si o parte mai putin cunoscuta: era adeptul teoriei conspiratiei. In cartea sa “Impostori faimosi” el vorbeste despre farse celebre si oameni ce insala lumea. Dar ultimul sau capitol este de-a dreptul nebunesc. Aici el vorbeste despre Regina Elizabeth a Angliei. Mai precis el spune ca regina a murit la 10, iar doica, panicata, a inlocuit-o cu un baiat cu trasaturi androgine numit Bisley Boy. Imbracat in rochie, el l-ar fi pacalit si pe tatal lui Elizabeth. Dovezile lui Stoker sunt…subrezi sa spunem. El bazeaza teoria pe faptul ca reginei ii placeau perucile, pe faptul ca nu accepta decat doctorul personal si ca era prea inteligenta pentru o femeie.

026

  • Maya Angelou – Castigatoarea unor premii ca Medalia Nationala pentru Arte sau Medalia Prezidentiala pentru libertate, Maya Angelou, este cunoscuta publicului larg pentru cartea sa “Stiu de ce canta pasarea in colivie”. Se stie ca de-a lungul vietii ea a fost  dansatoare, profesoara, actrita, bucatar si editoare. Putini oameni stiu ca pentru o scurta perioada ea a fost si prostituata.  La 17 ani ea a devenit prietena cu doua lesbiene. Angelou s-a oferit sa devina pestele lor, aducand oameni catre cele doua fete, urmand ca profitul sau fie impartit.  Dar asta a durat putin, dupa ce a descoperit ca cele doua fete nu ii dadeau toti banii. La doi ani dupa aceasta intamplare ea s-a indragostit de un barbat cu bani, mult mai in varsta ce i-a promis ca va divorta si se va casatori cu ea. Dar el avea datorii la mafie si doar dupa ce rezolva cu ei va putea sa fie trup si suflet cu ea. Asa ca i-a propus ca ea sa lucreze intr-un bordel, sa faca rost de bani si apoi sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti. Totul s-a terminat cand fratele Mayei a aflat de acest lucru si a convins-o sa renunte la tot.

086

  • Stieg Larson – Cred ca toti stim bestseller-ul “The Girl with the Dragon Tattoo” si filmul bazat pe cartea scrisa de Stieg Larson. Dar mai exista lucruri pe care Larson le-a facut ce sunt putin cunoscute publicului. In tinerete acesta a calatorit in Africa, iar mai apoi ca jurnalist a trait cu amenintari din partea unor grupuri de neo-nazisti. Dar poate cea mai aventuroasa perioada din viata lui a fost cea petrecuta in Etiopia. In 1977 el a antrenat gherile marxsiste ce doreau independenta Eritreei fata de Etiopia. Femeile antrenate de Larson aveau ca adversari nu doar trupele etiopiene, ci si cubanezi sau consilieri rusi ce doreau o Etiopie aflata sub controlul URSS-ului. Viitorul scriitor a trebuit sa se intoarca acasa insa, datorita unui rinichi inflamat. Desi nu a apucat sa vada cum cartea sa ajunge un bestseller, el a trait cat sa vada independenta Eitreei.
Advertisements

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s