Superheroes

Posted on


Ne gandim mereu la supereroi . Nu zboara niciunul pe deasupra noastra, niciun hot nu a fost predat politiei de ei sau vreun dezastru evitat prin actiunile lor colective.519269e1a67e1091dc2281093a9b6073

Cu toate astea ei traiesc in mintea noastra, astazi mai mult decat in orice perioada a istoriei. Anticii il aveau pe Heracle si Prometeu, noi ne descurcam cu Batman, Iron Man, Fat Frumos sau cineva mai apropiat sufletului nostru. Ii cream in mintile noastre, pentru a ne proteja, cel putin imaginar de un rau pe care nu putem sa-l explicam. Le dam armuri, arme sofisticate sau cuvinte mestesugite pe care sa le auzim atunci cand avem nevoie.

Ne place sa credem ca exista ceva mai bun decat umila noastra persoana. Ca cineva a avut inteligenta, determinarea si  moralitatea de a face o schimbare in lumea din ce in ce mai intunecata. De a se opune unei tiranii, unei persoane rele sau unui sistem corupt. Avem nevoie sa credem ca el poate face ce noi nu reusim.

Supereroul este mai mult decat un simplu om. Are totusi o trasatura familiara, incapatanarea. In ciuda tuturor greutatilor si adversarilor eroii nostrii nu pleaca niciodata genunchiul. Inventivitatea sau taria de caracter ii fac sa mearga mereu mai departe. Este poate trasatura lor definitorie, pe care o iubim atat de mult. Niciodata nu vorbim despre supereroi infranti. Pentru ca nu le-am dat noi voie. Ei trebuie sa continue sa lupte pentru noi. Si-au pus pelerinele in cui si i-am fortat sa revina mereu. Au murit si i-am inviat, doar pentru ca o lume fara ei parea ingrozitoare. Dar am facut toate astea doar pentru eroii pentru care s-a putut. Pe altii i-am uitat sau au trecut de partea cealalta a baricadei.

Unii isi aleg supereroii din benzile desenate, in timp altii se uita la viata lor de zi cu zi. Ei reprezinta idealul nostru pentru o lume mai buna. Doar ca supereroii reali sunt mai fragili. Sunt doar oameni cu sangele la fel de rosu ca al nostru. Au defecte, traiesc si intr-un final mor. Ramane doar cineva in urma lor care ridice pelerina de pe jos si sa devina eroul altcuiva.

Pentru ca astazi avem nevoie, mai mult decat oricand, de simboluri.

Advertisements

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s