Taisul discriminarii

Posted on


Astazi o sa ies un pic din sfera obisnuita a subiectelor abordate de mine si o sa atac un alt subiect: discriminarea.  Dar nu chiar asa cum v-ati astepta voi, ci incercand sa arat si partea despre care nu se vorbeste asa des.dis

O sa incep cu discriminarea la locul de munca.  Femeia a fost discriminata si inca mai este atunci cand incearca sa profeseze, dar si la locul de munca. Exista foarte putine femei ce au ajuns in pozitii inalte fara sa se loveasca de piedici, legate mai putin de competentele lor cat sexul lor. Chiar si in tarile civilizate exista domenii ce refuza cu inversunare accesul femeilor pe motive puerile. Sa nu mai vorbim de tarile arabe unde femeia este de multe ori fortata sa fie casnica. Probabil stiati cu totii de situatia asta. Insa exista si opusul, mai putin mediatizat, legat de discriminarea barbatilor. Vorbim aici de meserii precum dadaca, asistenta, secretara. Multi s-ar porni pe ras auzind de un barbat asistent medical. Exista stigmate legate de anumite meserii ce traditional au apartinut femeilor. La fel se intampla si in cazul tatilor, in cazul custodiei pentru copii. Desi de multe ori tatal are mai multi bani, un mediu propice pentru crestere si la fel de multa iubire, copilul este acordat mamei. Se motiveaza ca un copil are nevoie mai mult de mama, decat de tata. Nu acuz si nu vreau sa arat cu degetul spre un sex sau altul, ci doar sa arat adevarata fata a discriminarii.

Stim cu totii statisticile ingrozitoare legate de violuri si agresiuni sexuale.  Ce este mai putin cunoscut este ca de multe ori femeile sunt considerate vinovate de viol, desi sunt victima. Nu doar de comunitate, ci si de lege si cei care o apara. Exista tari ce nu pedepsesc barbatul deloc, considerand actul de contact sexual unul ce nu ii se poate imputa.  In acelasi timp de cati barbati violati ati auzit? De unul probabil, de la stiri, cazul taximetristului din Tulcea. Si cu toate astea, barbatul a fost ridiculizat de comunitate si presa, pentru simplul fapt ca un barbat nu poate fi violat. Nu auzim atat de multe despre altfel de intamplari nefericite, pentru ca pare de necrezut.

Acum sa vorbim despre un alt tip de discriminare, cel legata de rasa. Romanii cred ca stiu mai multe legate de acest subiect, decat orice alt popor. Vorbim aici despre rromi sau cum li se spunea inainte tigani. Fortati la munci de calai, lautari, mestesugari li s-a refuzat sansa unei integrari timp de sute de ani. Casatoriile interasiale erau tabu, iar munca lor primea de multe ori injurii in loc de multumiri. Evident ca astazi, dupa sute de ani de asemenea tratamente, integrarea lor este extrem de dificila, dupa cum au vazut si alte natiuni ce ne acuzau de rea-vointa. Insa s-a incercat remedierea acestei situatii, prin acordarea de prioritati, beneficii si ajutoare pentru rromi. Ajung astfel si la cealalta parte legata de discriminare. Exista locuri speciale pentru rromi in facultati si licee, pe care membrii etniei le pot folosi sarind peste etapele obisnuite. Nu vorbesc din auzite, ci din experienta proprie si din investigatiile presei.  Nu este asta cumva o discriminare pentru restul de elevi si studenti ce sunt nevoiti sa invete pentru un loc, in timp ce altii le au deja pregatite?

Stiu ca multi dintre voi nu o sa fiti de accord cu mine, spunand ca proportiile nu sunt deloc egale. Extrem de adevarat ( pentru viol in SUA, 4,8 % barbati violati de femei ,fata de  91% femei) , dar vroiam sa spun ca discriminarea nu este doar o strada cu sens unic. Din dorinta de a indrepta un rau, de multe ori facem o nedreptate fata de altcineva. Viziunea noastra asupra lumii nu trebuie sa fie neaparat contra sau pro intr-un mod definitiv, cand vine vorba despre aspecte legate de drepturile si libertatile cuiva. Este usor sa spui ca un barbat este misogin sau ca o femeie sufera de misandrie. Sunt atat de multe alte categorii ce puteam sa le pun aici, dar spatiul este limitat si imi pare rau ca nu pot sa atac subiectul mai pe larg.

Advertisements

3 thoughts on “Taisul discriminarii

  racoltapetru6 said:
  29 May 2014 at 8:46

  Hristos s-a-nălțat! 🙂

  Like

  Lavinia Humeniuc said:
  29 May 2014 at 21:14

  Cam ai dreptate…

  Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s