Mici lucruri despre Craciun

Posted on


Daca imi cititi in mod regulat blogul stiti ca nu sunt un fan al Craciunului. Dar imi plac listele ce spun cateva lucruri pe care nu le stiai cu cateva secunde inainte. Asa ca am impletit mica mea placere cu sarbatoarea mai putin placut si a iesit aceasta postare. Enjoy!

christmas-truce

  • Mos Craciun modern. Multa lume are impresia ca Mos Craciun pe care il vedem astazi peste tot este opera unei campanii Coca-Cola. Este oarecum adevarat, dar primul ce l-a reprezentat intr-o maniera asemanatoare este Norman Rockwell. El l-a desenat pe Mos Craciun pentru ziarul Saturday Evening Post, in 1920. Datorita modului placut in care Mos Craciun aparea, toata presa americana a preluat imaginea si a folosit-o intensiv. De abia in 1930 Coca-Cola a lansat un Mos Craciun, inspirat din cel desenat de Norman Rockwell.
  • Instalatia pentru brad. Nu cred ca multa lume a auzit de Edward Johnson. A fost un inventator ce a lucrat cu Thomas Edison, dar nu unul stralucit ca sa fim sinceri. Singura lui mare inventie a fost o instalatie de becuri colorate pe care a folosit-o in 1882 in casa sa. Impactul asupra vizitatorilor a fost atat de mare incat toata lumea dorea o astfel de minunatie, de unde si traditia de astazi.
  • Nasterea lui Iisus. Stim cu totii ca cei trei magi au urmarit o stea pentru a ajunge la Iisus. De asemenea mai stim ca ei au adus 3 daruri : aur,smirna si tamaie. De ce au adus aceste daruri si nu altceva? Ei bine aurul era oferit regilor, printilor sau nobililor , smirna pentru ca era frumos mirositoare si se folosea la imbalsamari( evoca moartea viitoare a lui Iisus) iar tamaia pentru a arata caracterul religios al persoanei nascute.
  • Traditia Craciunului . Poate cea mai importanta opera legata de Craciun este poemul lui Clement Clark Moore ” Noaptea de dinainte de Craciun”. Versurile au fost scrise de Moore pentru familia sa in 1882, dar la insistentele acestora a fost publicat un an mai tarziu.  In aceste versuri sunt exprimate pentru prima oara traditiile de Craciun, iar unele chiar preluat din poezie. Agatarea ciorapului de horn, venirea Mosului pe acoperis, elfii sai sau chiar renii au fost pomeniti. Toate ritualurile Craciunului intr-un singur poem.
  • Odin. Pentru scandinavi Mos Craciun era in trecut zeul suprem al Asgardului, Odin. Intr-o seara de decembrie el pornea vanatoarea de Yule in fiecare an. Calare pe calul sau cu 8 picioare, Sleipnir, ce putea strabate distante enorme Odin inconjura lumea pentru a cauta fiecare spirit rau. Conform traditiei copii isi umpleau incaltarile cu morcovi,zahar sau paie pentru Slepnir ce avea nevoie de putere in acea seara. Pentru ajutorul dat Odin ii rasplatea pe copii cu mici cadouri sau dulciuri.
  • Cel mai bine vandut single. Stiu ca va ganditi ce treaba are una cu alta. Dar vreau sa va ganditi cine are onoarea asta…Elvis, Michael Jackson sau Adele? Niciunul. Cel mai bine vandut single este o melodie de Craciun si ii apartine lui Bing Crosby, mai precis melodia “White Christmas”. Peste 50 de milioane de copii ale melodiei au fost vandute pana in prezent si nu sunt semne ca melodia cade in dizgratie.
  • Charles Dickens. L-am amintit pe Moore cu poemul sau asa ca merita sa vorbim si despre un alt om ce a influentat imaginea Craciunului in intreaga lume. Charles Dickens si a lui poveste “Colind de Craciun” au aratat lumii intregi cum trebuie sarbatoarea primita fizic si sufleteste. Scrooge si cele 3 fantome au influentat generatii intregi, vorbind despre lacomie, bunatate si schimbare.
  • Armistitiul de Craciun. Poate ati auzit de el, dar este povestea mea preferata de Craciun, in special pentru ca este adevarata . In primul Razboi Mondial, soldatii germani,englezi  si francezi stateau in transeele lor chiar in ziua de Craciun. Suparati pentru ca petreceau ziua aceea departe de familie si intr-o groapa in pamant in timp ce gloantele suierau. Pentru a-si inmuia dorul, soldatii germani au inceput sa-si impodobeasca transeele cu lumanari si crengute de brad, ca mai apoi sa cante colinde. La aceste colinde le-au raspuns englezii si francezii, ca mai apoi solatii sa iasa din transee si sa schimbe intre ei alcool, tigari sau mici suveniruri. In alte parti chiar au avut loc meciuri de fotbal sau slujbe comune de comemorare a mortilor . Conform datelor peste 100.000 de oameni au luat parte la acest mic miracol de Craciun pe frontul de Vest.
Advertisements

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s