Top 5 carti ce au influentat in rau lumea

Posted on


Informatia este putere. Nu de astazi, sau ieri ci din totdeauna. In cazul cartilor se poate vedea mult mai bine cat de mult poate influenta o bucata de informatie. Ne place sa credem ca in bine, dar de multe ori o scriere poate face mult rau, mai ales daca este interpretata. Daca este scrisa cu un scop precis atunci totul este si mai grav. Mai jos sunt 5 astfel de carti ce au influentat in rau lumea prin ideile pe care le transmiteau.

1

  • Malleus Maleficarum – Scrisa de Heinrich Kramer si Jacob Sprenger in 1486, cartea era un manual pentru vanatorii de vrajitoare si pentru judecatorii ce aveau sa asiste la executii. Intre 1487 si 1520 peste douazeci de editii au fost printate pentru a face fata cererii din partea clericilor sau oamenilor piosi. Acestia urmau pana la litera cartea ce spunea cum poti gasi vrajitoare si magi, cum stiinta este arma diavolului sau cum cunoasterea plantelor este o alta dovada intr-un proces. Cartea a lansat psihoza vrajitorilor si a intretinut-o timp de secole, avand ca rezultat moarte a mii de oameni nevinovati.

 

2

 

  • Printul.  Magnum opusul lui Niccolo Machiavelli, are ca subiect modul in care un conducator ar trebui sa se comporte. Desi cartea in sine nu instiga la ura, ea vorbeste despre renuntarea la moralitate, bunatate sau onestitate. Ideile erau revolutionare pentru epoca respectiva, tinand cont de restrangerile religioase ale timpului. Machiavelli a avut curajul sa spuna ca un lider nu trebuie sa fie neaparat iubit, ci respectat sau mai rau stiut de frica. Si au luat aminte Napoleon, Stalin, Hitler sau Mussolini.

 

3

 

 

  • Mein Kampf. “Lupta mea”, cum a fost tradusa la noi este cartea scrisa de Adolf Hitler in care acestia isi prezinta teoria rasei superioare si a spatiului vital de locuit, din Rusia ce avea sa fie ocupat pentru colonizarea cu germani puri.  Daca la lansare, cartea a fost ignorata, pe masura ce Hitler se ridica si vanzarile cartii a inceput sa ia avant. Pana in 1945 peste 10 milioane de exemplare au fost vandute, iar din drepturile de autor, Hitler a devenit un om bogat. Cartea se inspira din Protocoalele Zionului vorbind despre o conspiratie evreieasca, dar explica si cum cu ajutorul propagandei poti stapani un teritoriu imens. Impactul cartii asupra populatie germane si al lumii a fost imens.

 

4

 

  • Protocoalele Zionului . Desi nu are un autor cunoscut, cartea este un dintre principalele surse pentru ura impotriva evreilor. Ea vorbeste despre o conspiratie a evreilor de a preluat lumea fara a da prea multe date sau dovezi. Dar a fost imediat preluata de oameni ce doreau un motiv, precum Hitler sau de catre rusii ce organizau pogromuri si folosita drept material de propaganda. Pana si astazi exista tari arabe si oameni din alte tari ce cred cu tarie tot ce scrie in carte. Ura aceasta a dus la Holocaust iar mai tarziu la o discriminare ce exista si astazi.

 

5

 

 

  • Manifestul Partidului Comunist. Scrisa de Karl Marx si Friederich Engels, cartea poate sta fara griji pe primul loc. Regimurile socialiste ce au urmat invataturile acestei carti au omorat  sute de milioane de oameni. Am spus socialiste, pentru ca daca ar fii sa ne luam dupa Manifest pana astazi nu a exista niciun stat comunist cu adevarat.(conducerea nu trebuie sa existe, ci o auto-guvernare) . Cartea vorbeste despre abolirea proprietatii private, ingradirea libertatilor, egalitatea indiferent de inteligenta sau desfiintarea mostenirii. Desi multe dintre idei se aplicau regimului tarist aflat la putere, cartea a ajuns Biblia comunistilor ce au folosit cele mai ingrozitoare metode pentru a ajunge la o egalitate utopica.
Advertisements

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s