Robinson Crusoe din vis

Posted on


Am citit cartea lui Daniel Defoe acum mult timp, cand inca mintea mea era inca in formare. Alaturi de aventurile scrise de Jules Verne, Robinson Crusoe a ramas in mintea mea, pana si astazi drept un model de urmat.download

La inceput mi-a placut ideea de loc izolat in care sa te poti duce. Daca pentru Crusoe nu a fost o alegere, pentru mine a fost. O insula in imaginatia mea in care paradisul tropical era populat de animale fantastice si nisipuri albe. Singuratatea a parut si inca mai pare o alternativa destul de ispititoare.

Dar pe langa aceste mici detalii cel mai mult m-a impresionat credinta lui Robinson. A petrecut ani intregi pe acel mic petec de pamant si totusi a ramas cu o nestramutata credinta in Dumnezeu. Intr-un Creator bun si rabdator ce aveau sa-l salveze si sa-l aduca acasa. Este destul de greu de crezut ca  o fiinta poate avea atat de multa credinta intr-un zeu ce il pusese intr-o situatie fara de speranta.

Si ajungem si la ultimul punct ce m-a impresionat si m-a marcat intr-o mare masura: speranta. O gaseam intr-o carte, intr-un om ce pierduse tot ce avea, pe o insula pustie la mii de kilometri departare fata de cei mai apropiati oameni.  M-a intrigat peste masura cum poate un om sa-si  traiasca o viata, zi de zi, in acelasi loc cu o speranta vaga de salvare.

Unii traiesc viata fara sa mai spere si acolo pe insula dezolarii totale exista un om, ce in ciuda greutatilor isi pastreaza vie credinta in ceva si spera la o salvare.

P.S. Cat de mult poate influenta o carte o minte tanara.

Advertisements

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s