Micile ironii ale vietii

Posted on Updated on


Imi place sa cred ca am citit un numar rezonabil de carti pana acum. De asemenea am incercat sa abordez toate genurile literare, in dorinta de a descoperi frumusetea fiecaruia.
Dintre toate aceste carti sunt putine ce mi-au atins o coarda sensibila. In mare pentru ca a mea coarda este ruginita si nu se misca la orice adiere. Dar sunt si exceptii, bineinteles.
Astazi o sa vorbesc de doua dintre ele: Micile ironii ale vietii de Thomas Hardy si Cele mai frumoase povestiri de Hermann Hesse. Nu o sa fac o critica, pentru simplul motiv ca nu ma pricep. Doar o sa va spun ce m-a impresionat atat de tare.


In cartea lui Thomas Hardy gasesti o colectie  de mici povestiri ce au in comun un singur lucru: sfarsitul total neobisnuit. Nu gasesti ca in filmele de la Hollywood, invevitabilul sfarsit fericit ci un sfarsit lumesc, firesc sau natural daca vreti. Iubirea este si neimplinita, arzatoare si distrugatoare nu doar un curcubeu de voie buna. Viata nu este mereu cum iti doresti si se intampla sa mai ai parte si de obstacole de netrecut. Partea cea mai interesanta este ca dupa ce termini de citit o poveste nu esti trist, cum ai fi in cazul lui Bacovia sau Poe. Esti calm, impacat cu situatia si plin de ganduri “dar daca?”.

Herman Hesse in schimb are o opera diferita. Prezinta mici intamplari ce nu au un un fir narativ impresionant. In schimb impactul este imens, cel putin in cazul meu. Ai senzatia ca ai simtit si tu acele sentimente si nu ti-ai gasit cuvintele pentru a te exprima. Hesse o face pentru tine in fiecare pagina si in fiecare povestire. De la senzatia unui copil ce-si pierde cel mai bun prieten pana la fiorii adolescentini ai primei iubiri. Si totul prin cateva cuvinte simple, fara inflorituri sau procedee artistice.

Nu mai tin minte daca v-am mai recomandat carti pe blog. Daca am facut-o e de bine, daca nu este iarasi de bine caci tocmai am facut-o. Enjoy!
Advertisements

4 thoughts on “Micile ironii ale vietii

  crash4crantz said:
  26 January 2013 at 17:31

  frumos descris de tine 🙂 cred că prima am să îmi fac timp să o citesc 🙂

  Like

  Macau Ionut-Gabriel said:
  26 January 2013 at 17:33

  multumesc! astept reactia dupa ce ai citit-o:D

  Like

  Pentru o lume mai frumoasa! said:
  26 January 2013 at 17:56

  Merci pentru sfaturile de lectura.

  Am introdus blogul tau in lista mea la pagina Amicii mei.., Amicii tai – http://lumesievenimente.blogspot.it/p/parteneriate.html. Daca vrei sa schimb imaginea, trimite-mi una care te-ar reprezenta mai bine la rodi.cojocaru@gmail.com. Te rog sa inscrii linkul spre blogul meu sub numele de “Lume si evenimente”. Multumesc frumos.

  Like

  Macau Ionut-Gabriel said:
  26 January 2013 at 19:01

  V-am adaugat si am trimis imaginea pe mail.

  Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s