„Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!”

Posted on Updated on


In afara de cateva site-uri de istorie nu am vazut in presa macar un articol ce se ne aduca aminte de romanii morti la portile Stalingradului.
Si nu au fost putini: 200.000 de romani ce au ascultat ordinul generalului Antonescu de a trece Prutul. Explicatiile generalului sunt simple, chiar daca multi il contesta:Ca doi ţărani, care pun ce au împreună ca să-şi are locul şi după ce unul şi-a arat să-i spună celuilalt: Eu nu te mai ajut pentru că eu mi-am făcut treaba mea. Dar aceasta nu o fac nici doi ţărani. Şi cum mi se poate pretinde să fac eu aceasta pe plan militar? Ar însemna să dezonorez şi armata şi poporul român pe veci.
Prost echipat, considerat carne de tun de aliatii lui infruntand ofensiva sovietica necrutatoare si gerul extrem; asa se simtea ostasul nostru. Fara maretele Panzere, fara sprijinul Luftwaffe sau tunurile Krupp, soldatul roman si-a creat drum pana in inima Rusiei cu dintii si unghiile. Imbarbatati doar de gandul ca eliberasera Bucovina si Basarabia. Copiii lor vor trai intr-o Romanie Mare chiar daca ei vor face sacrificiul suprem. 

Astazi i-am uitat pentru ca au pierdut o batalie importanta,cea de la Stalingrad. Uitam parcusul lor uimitor in niste conditii mizere si in situatii politice de neinteles. Cati romani nu si-au lasat oasele in Siberia, in lagarele sovietice?
Ne aducem de sacrificiile lor doar de cateva ori pe an si atunci mai mult de forma.Poporul care nu-şi venerează trecutul, nu-şi merită respectul în prezent şi nu are drept la viitor! 
P.S. Poezia de mai sus este din 1918  dar ilustreaza perfect sentimentele soldatului roman si in cel De-al Doilea Razboi Mondial.
Advertisements

2 thoughts on “„Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!”

  Radu said:
  21 November 2012 at 21:28

  Frumos scris!
  Eu n-am uitat.

  Like

  Johnny said:
  22 November 2012 at 8:45

  Multumesc Radu. Este bine ca mai sunt oameni ce inca isi mai aduc aminte.

  Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s