Sa fii patriot sau nu?

Posted on Updated on


   Am lasat sa treaca cateva zile de la Ziua Nationala pentru a Romaniai pentru un singur motiv. De 1 Decembrie toata lumea este plina de dragoste de tara si riscam sa vorbesc degeaba. Acum sper ca vom fi un pic mai obiectivi.
   M-am gandit serios de ce ar trebui sa-mi iubesc tara. Nu rahaturi sentimentale : ” aici s-au ingropat stramosii mei” sau cine stie ce. Traiesc intr-o tara unde ne furam caciula fara rusine. Ba chiar mai mult, suntem mandri de abilitatea noastra de a fura orice de la oricine. Nu ne respectam pe noi si implicit nici pe cei de langa noi. Suntem o tara in care prostia si incultura au ajuns la rang de calitati. 
    O alta caracteristica a noastra este capacitatea de a ne plange de mila, fara a misca un deget pentru a ne schimba starea. Vrem totul pe tava de la un sistem corupt ce ne-a inselat asteptarile de nenumarate ori. Aici vina o are un sistem comunist ce ne-a invatat sa fentam munca. Toata lumea muncea, fura si avea de toate. Un paradox al sistemului comunist roman.
    Sunt oameni ce ma vor injura pentru ce am scris mai sus. Nu-i nimic, sunt obisnuit caci la noi asa se procedeaza: injuri pe cineva cand nu esti de accord in loc sa aduci argumente. Nu avem bun-simt, suntem mandri peste masura si obsedant de superficiali.

    Cu toate acestea inca imi iubesc tara. Nu pentru conducatori, bogatiile sau relifeul ei. O iubesc pentru o mana de oameni ce se zbat in mocirla si duc numele si steagul nostru in lume. Sunt mandru pentru mainile tabacite ale lui Bute, sutul magic al lui Hagi, exercitiul perfect al Nadiei sau exuberanta unui Ilie Nastase cu plete. Sunt patriot pentru ca exista romani la Microsoft sau elevi romani ce castiga medalii de aur la concursuri de stiinta. Imi iubesc tara pentru ca au murit strabunici in razboi pentru o viata mai buna si un petec de pamant. 
     Sunt patriot pentru toate cele de mai sus si pentru multe alte lucruri marunte pe care nimeni nu le observa dar ar face viata in Romani mult mai urata.
   
Advertisements

2 thoughts on “Sa fii patriot sau nu?

  Alexandrrra said:
  4 December 2011 at 19:37

  Patriotismul inseamna iubire. Si ca orice alt fel de iubire, nu cred ca are nevoie de motive. Pur si simplu e acolo.

  Si unii isi iubesc si isi vor iubi tara in continuare indiferent de cate dezamagiri vor aduna (si chiar sunt/au fost oameni care au suferit intr-adevar pentru tara si asta nu le-a stirbit patriotismul; din contra chiar).

  Iar altii, indiferent de cate motive de mandrie ar exista, nu vor simti sentimentul si vor cauta mereu scuze si justificari pentru asta.

  Ma bucur ca mai sunt oameni si din prima categorie.

  Like

  Panalu said:
  9 December 2011 at 19:03

  Ciao,patriotismul…criza…no comment…tare motto-ul blogului

  Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s