Fascinatia raului

Posted on Updated on


   Stiti cine a castigat Premiul Nobel in anul 1938?Nu stiti. Dar stiti cine a fost declarat persoana anului in Time ca un an mai tarziu sa porneasca cel De-al Doilea Razboi Mondial?
    Intrebarile si  evident raspunsurile arata fascinatia noastra pentru violenta si oamenii ce o stapanesc, o hranesc si o intind peste popoare. Orice obiect ce are legatura cu Hitler, Stalin sau Ceausescu capata o aura mistica ce duce la licitatii cu preturi exorbitante. Un toc de ochelari, un stilou, o masina sau o schita. Obiecte obisnuite ce primesc atribute extraordinare datorita faptului ca au fost folosite de un tiran sau altul. 
    Violenta si raul fac parte din noi si chiar daca raman intr-un coltisor al mintii, ne influenteaza si ne captiveaza fiinta in cele mai neasteptate momente. Poate ca aceste obiecte amintesc unora de punctul de jos al umanitatii , dar pentru altii pot deveni obiecte de veneratie ce arata posibilitatea de a influenta lumea prin violenta si ura. Au trecut peste 70 de la inchierea ultimului Razboi Mondial, dar credeti ca s-a schimbat ceva in mentalitatea oamenilor? Sunt ei oare mai buni, mai toleranti cu alte rase, religii sau etnii? 
    Raspunsul cred ca este evident. Singurul lucru ce ne-a ferit de o conflagratie mondiala este lipsa unui lider carismatic si viclean precum Hitler sau Stalin. Imprejurarile insa sunt aproape la fel: o criza economica, saracie, inflatie si un val de proteste.
     Tentatia de a alege violenta si razbunarea poate invinge farama de civilizatie pe care ne mandrim s-o avem aratand inca o data ca suntem fascinati de ura si violenta.
Advertisements

One thought on “Fascinatia raului

  MunteanUK said:
  7 October 2011 at 14:20

  Nu s-a schimbat nimic în mentalitatea oamenilor… Sau, cel puţin, nu 'în bine' 😦

  Alt lider decent, carismatic, de succes, care a făcut o mulţime de lucuriri bune pt ţara sa şi metropola în care a fost primar (Istanbul) este aproape de a o lua pe o cale auto-distructivă:

  http://munteanuk.blogspot.com/2011/09/new-ottoman-turkey-unforgivable-courage.html

  Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s