Do gods die?

Posted on Updated on


    In urma unei discutii in contradictoriu privind religiile, zeitatile sau cultele, am ajuns sa ma intreb daca zeii mor. Exista cateva carti sau filme ce dezbat acest subiect. “American Gods” scrisa de Neil Gaiman este exceptionala si arata zei ce si-au pierdut puterile si umbla necontenit pe fata Pamantului. De asemenea “Templul Parasit” de Erwin Wickert arata transformarea unui om obisnuit in zeu, dar si decaderea vechilor zei.
    Teoretic un zeu este o fiinta supranaturala ce isi primeste puterea din admiratia sau piosenia celor ce cred in el. Dar daca nimeni nu mai crede in el? Zeus, tatal tuturor zeilor, invingatorul Titanilor este astazi folosit in parcuri de distractii iar numele sau este amintit doar in anumite parti din Grecia. Ra, zeul soare al egiptenilor, este amintit azi doar prin simbolul sau in monumentele de piatra.
    Crestinismul i-a facut sa fie uitati, urati sau transformati. Diavolul a primit coada lui Anubis, corpul de tap de la Pan si coarnele lui Apollo. Dar multi nu au fost transformati ci doar uitati, ignorati si ramasi un nume in vant. 

    Asa ca va intreb: Pot zeii sa moara?

3 thoughts on “Do gods die?

  Anonymous said:
  9 July 2011 at 13:09

  NU!

  Like

  Josho Adrian Cirlea said:
  10 July 2011 at 10:09

  In buddhism, spre exemplu, zeii sunt considerati fiinte muritoare. Mult mai avansate decat oamenii, posesori ai unei karme mai bune, cu o durata de viata imensa in comparatie cu noi, insa pana la urma, muritori. Explic mai pe larg aici
  http://josho-adrian.blogspot.com/2008/11/pe-scurt-despre-cele-ase-categorii-de.html

  Like

  Johnny said:
  11 July 2011 at 18:31

  interesant articolul

  Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s