Freedom Fighters

Posted on Updated on


 Daca ati deschis televizorul in ultimele zile este imposibil sa nu fiti la curent cu protestele din Egipt. Situatia se agraveaza pe zi ce trece, bilantul victimelor depasind 100 de morti si peste o mie de raniti. Armata a fost mobilizata pe strazi, tancurile si gloantele incercand sa disperseze multimea nemultumita. Accesul la internet a fost restricionat, in principal adresele site-urile de socializare, dar si cateva retele mobile.
  Principala cerere a protestatarilor este demiterea presedintelui Hosni Mubarak, ce detine functia din 1981. Acesta este acuzat de cenzura presei, ingradirea libertatilor si comandarea de represalii impotriva celor ce vorbesc impotriva regimului. Odata cu introducerea unor noi legi, orice jurnalist ce aduce critici presedintelui este amendat si pasibil de inchisoare.
  Ca si in cazul Tunisiei, Egiptul este una dintre tarile aratate de FMI ca un exemplu pozitiv in privinta economiei. Ambele tari aveau o crestere economica de peste 5 %, o inflatie in scadere iar efectele crizei economice se simteau foarte putin. Si Egiptul si Tunisia aveau ca ramura principala a economiei turismul si erau considerate tari stabile.
   Intrebarea logica este de ce s-a ajuns in aceasta situatie? In mare parte datorita regimului aflat la putere.Nu este de ajuns sa ai o tara prospera atat timp cat oamenii nu simt acest lucru. De asemenea lipsa drepturilor si libertatilor, dar si dorinta celor de la conducere de a nu renunta la puterea a facut ca situatia sa fie o oala sub presiune. Era o chestiune de timp pana sa explodeze. Este totusi interesant ca nicio tara vestica nu s-a asteptat la miscari sociale, pentru ca Egiptul si Tunisia aveau aparenta unei democratii. Personal cred ca aceasta aparenta este extrem de periculoasa. Toate tarile se axeaza pe tari precum Coreea de Nord, dar exista alte zeci de tari ce sunt in aceeasi situatie, doar ca nu o arata.
  Sper doar ca cei care au murit sa nu fii facut acest sacrificiu in zadar..
Advertisements

One thought on “Freedom Fighters

    Paul said:
    31 January 2011 at 16:11

    Hi! Tocmai mi-am schimbat adresa blogului (My life in few words).Noua adresa este http://life.mug.ro Te rog sa o inlocuiesti! O zi buna in continuare 🙂

    Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s