Sol

Posted on Updated on


   Ra sau Aton pentru vechii egipteni, Sunna pentru vikingi, Surya pentru hindusi,  Shamash pentru mesopotamieni, Helios sau Apollo pentru greci si romani. Toate cele enumerate mai sus sunt nume ale Soarelui folosite de civilizatii antice.
   Temut si venerat de oameni de-a lungul istoriei, a ramas un obiect ce ne uimeste si astazi. De abia am inceput sa-i intelegem comportamentul, sa-i dezlegam misterele si  sa vedem ce-l face sa ticaie.
   Astazi am avut parte de o eclipsa partiala de soare. A fost extraordinara, desi cea din 99′, parca, a fost mai incitanta. Cand ma uitam la acest fenomen destul de rar, ma intrebam cum oare se simteau oamenii acum 2-3 secole, cand eu, individ din aceasta tehnologizata tot sunt uimit si fascinat. Le inteleg frica  primordiala de intuneric si senzatia de sfarsit al lumii.
   Obturat de cladirile din ce in ce mai inalte, ignorat de o lume invatata sa priveasca in jos, Soarele este mereu la locul sau oferind caldura, lumina si apusuri sau rasarituri celor romantici. Am invatat sa-i folosim energia pentru binele nostru, dar in acelasi timp am aflat ca astrul ne poate distruge civilizatia pentru ca este “nervos”.
   Pentru inca 5 miliarde de ani, va continua sa inunde Pamantul cu lumina, caldura pana cand se va stinge cu un mare bang.

2 thoughts on “Sol

  Bango said:
  5 January 2011 at 13:29

  Noi si Soarele nu te vom dezamagi niciodata!

  Like

  QED said:
  5 January 2011 at 14:58

  Nu am reusit sa fiu atenta la eclipsa, dar nu ma las impresionata de chestiile acestea. Insa de soare sunt impresionata in fiecare zi si-l ador de cand rasare pana apune.

  Like

Hai bine... comenteaza.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s